GDPR
 
HOMEPAGE
 
 
 
Danube I Can

"Dunare - Te pot auzi si nu te pot uita, te pot vedea si nu te voi uita, te pot recrea si te pot intelege"

 

Proiectul "Dunare - te pot auzi si nu te pot uita, te pot vedea si nu te voi uita, te pot recrea si te pot intelege" este un proiect cu durata de 24 luni, finantat prin programul INTERRREG V-A Romania-Bulgaria 2014-2020.

 

Acest proiect este implementat de catre Camera de Comert si Industrie Vratsa in calitate de beneficiar, Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor Europroject, in calitate de partener 2 si Camera de Comert si Industrie Ruse in calitate de partener 3.

 

Obiectivul principal al prezentului proiect este de a imbunatati utilizarea sustenabila a resurselor naturale si a fondului natural comun, precum si a mostenirii culturale in regiunea de frontiera, judetele Vratsa si Ruse din Bulgaria si judetul Olt, din Romania. In urma indeplinirii rezultatelor proiectului si prin incurajarea schimbului cultural transfrontalier se va vedea o crestere in numarul de sederi peste noapte a turistilor din ambele regiuni.

 

 Poze Info Day

 Intalnire parteneri

Activitatile proiectului

 

A1. Pregătirea implementării proiectului

A2. Campanie de informare pentru promovarea proiectului şi pentru creşterea gradului de participare a publicului (luna 1-luna 24)

Campania este planificată pentru creşterea vizibilităţi acţiunilor.  Obiectivul campaniei de informare este de a promova principalele activităţi ale proiectului, precum şi de a creşte gradul de conştientizare a grupurilor ţintă asupra problemelor din cele două regiuni de graniţă cu privire la gradul de coeziune culturală şi socială.  Sub-activităţi:

O zi de informare: Acesta va fi un eveniment organizat la început pentru promovarea proiectului şi pentru atragerea a cât mai multor participanţi ca beneficiar finali. Organizarea a 3 conferinţe finale de presă în oraşele Vratsa, Ruse şi Slatina pentru promovarea rezultatelor proiectului.

Realizarea unor materiale video cu caracter promoţional pentru: Festivalul culturilor antice şi a obiceiurilor tradiţionale „Tradiţiile în Miziya", Întrunirea „Tradiţiile manuale ieri, astăzi şi mâine".  Aceste materiale video vor fi încărcate pe website-urile partenerilor şi vor fi publicate înainte de organizarea fiecărui eveniment din cadrul proiectului.

Realizarea unor spoturi radio cu caracter promoţional în bulgară şi în română.  Spoturile radio vor fi difuzate în prima parte a implementării proiectului în locaţia propriului partener de două ori pe lună. 

Realizarea unor spoturi radio care să cuprindă invitaţia pentru participare la fiecare activitate din proiect în limbile română şi bulgară.  . 

Designul, imprimarea şi diseminarea broşurii cu informaţii despre proiect:  Va conţine informaţii despre proiect, descrierea beneficiarului principal şi al tuturor beneficiarilor, descrierea programului Interreg V-A România-Bulgaria şi alte informaţii utile.  Broşura va fi publicată şi în română şi în bulgară.

Realizarea a 3 (unul pentru fiecare beneficiar) bannere cu caracter promoţional şi informaţional. 

 

A3.Raport de cercetare a apariţiei şi dezvoltării tradiţiilor de manufacturare şi prelucrare a pietrei şi a lemnului şi de manufacturare a ceramicii şi a bijuteriilor (luna 3- luna 6)

 

Se vor redacta doua studii de cercetare, unul despre evolutia manufacturii bijuteriilor, a pietrei si a lemnului din Bulgaria in regiunile Vratsa si Ruse,  si un alt studiu despre evoultia manufacturii punctelor si cusaturilor manuale si a ceramicii din regiunea judetului Olt in timpul diferitelor ere- preistorica, Antichitate, Ev Mediu, timpurile moderne si pana in zilele noastre.

Prin aceste studii se vor trasa in plan istoric similaritatile si diferentele in dezvoltarea acestor traditii manuale pe ambele maluri ale Dunarii in regiunea transfrontaliera.

 

    A4. Programe educaţionale şi de training „Oferă un program de mentorat mentorului" (luna 6-luna 9)

 

Dezvoltarea a doua programe educationale de training a doua categorii de varsta diferite - elevi incadrati in clasele a VII-a pana la a XII-a si tineri cu varstele cuprinse intre 18 si 29 de ani- care sa furnizeze printr-o maniera istorica si culturala prin intermediul multor aspecte si provocari prezente in regiunea transfrontaliera o prezerntare a dezvoltarii educatiei vizuale, dezvoltarii creativitatii si a formarii a unor abilitati de evaluare nepartinitoare, personala si emotionala, a mostenirii istorice si culturale in regiunea transfrontaliera.

Implementarea a 3 zile de training in cadrul programului "ofera un program de mentorat mentorului" in fiecare din orasele Vratsa, Slatina si Ruse. In fiecare grup vor fi cooptate 12 persoane dornice sa participle la un program de pregatire. Vor fi invitati si angajati ai muzeelor de istorie din fiecare regiune si artizani din regiunile de frontiera. Pentru menoratul propriu-zis se vor folosi programe educationale foarte avansate.

 

A5. Workshop-uri pe timpul verii pentru studenţi şi pentru tineri în regiunea de graniţă cu titlul „Dunăre - Te aud şi nu te uit, te văd şi o să îmi aduc aminte de tine, te recreez şi te înţeleg"(luna 8-luna 20).

 

Vor fi organizate 2 workshop-uri de vara in ceramica si broderie in Slatina, 3 workshop-uri in manufacturarea bijuteriilor si prelucrarea lemnului si a ceramicii in Vratsa si 3 workshop-uri de vara la Ruse cu studentii si tinerii din regiunea transfrontaliera . In timpul acestor workshop-uri artizanii si angajati ai muzeelor regionale de istorie vor furniza programe educationale pe aceste teme. Workshop-urile au o durata de 4 zile, in fiecare grup fiind 10 participanti. Acest model inovativ de invatare presupune un sistem rapid de invatare si o metoda prin sugestie, astfel incat sa se intruneasca nevoile lumii moderne si nevoile de invatare a cursantilor, luandu-se in considerare nevoile de protectie a mediului si contextul. Se va aplica o metoda de imbinare a exercitiilor demonstrative cu participarea active a grupurilor implicate si dezvoltarea unor produse moderne din materiale diverse.

Produsele artizanale obtinute vor fi expuse in muzeele de istorie regionale in orasele Vratsa, Slatina si Ruse timp de trei luni, iar vizitarea expozitiei se va face gratuit.

 

A6. Festivalul culturilor antice şi a obiceiurilor tradiţionale „Tradiţiile în Miziya"(luna 9-luna 21)

 

Va fi organizat un festival al culturilor antice si a obiceiurilor traditionale, cu numele "Traditii in Miziya", acesta va avea loc in zona Valoga, satul Ohoden, municipalitatea Vratsa, pe durata a 4 zile. Cercetatori in arheologie ne vor oferi posibilitatea sa descoperim cauzele proceselor dinamice de dezvoltare a structurilor urbane inca din Neolitic in regiunea de NV a Bulgariei si a Peninsulei Balcanice, ceea c ear fi avut ca urmare aparitia primelor scimburi comerciale si astfel a procesului economic in regiune, a dezvoltarii si a raspandirii relatiilor si a spiritualitatii in SE Europei.

Festivalul este deja la a doua editie si se doreste prin acesta sa se creasca numarul de turisti si festivalul sa intre in randul traditiilor transfrontaliere. In timpul festivalului vor fi incluse programe de arta populara, scoala arheologilor, unde se vor face excavatii demonstrative pe teren, manufacturarea ceramicii, producerea painii prin metode traditionale. Numarul estimat de participanti din regiunea transfrontaliera este de 100.

Pentru implementarea acestei activitati vom avea nevoie de echipamente, transport si cazare. Pentru promovare vor fi realizate brosuri sau invitatii cu informatii si detalii despre eveniment.

 

A7. Întrunirea „Tradiţiile populare - ieri, azi şi mâine (luna 9-luna 21)

 

La Slatina va avea loc o intrunire de doua zile cu tema "Obiceiurile populare-    ieri, astazi si maine". Vor fi 60 de invitati, 20 din Vratsa si Ruse, Bulgaria si 20 din Slatina. Acesti invitati vor reprezenta diversele bresle populare din zona transfrontaliera. Vor fi expuse obiecte traditionale aleartizanilor. Vizitatorii evenimentului vor avea accesul gratuit. Se va organiza un seminar informativ cu titlul "Obiceiurile populare- ieri, astazi si maine", workshopuri pentru observarea directa si practicarea alaturi de mesteri populari a obiceiurilor de manufacturare si prezentare a ceramicii, a cusutului, a tesaturilor, a lucurlui in lut, a bijuteriilor, a lucrului in lemn, a tesutului de covoare si multe alte indeletniciri traditionale. Cel mai bun obiect de arta va fi recompensat. Aceasat intrunire va contribui la promovarea si conservarea mostenirii culturale tanginbile si intangibile din zona transfrontaliera. Artizani din Romania si Bulgaria vor dezvalui prin propriile lucrari bogatia tezaurului cultural al acestor trei zone. Vizitatorii vor vedea nu numai traditiile celor doua tari si la atmosfera epocilor trecute, dar si la valorile si la particularitatile epocii moderne de pe ambele maluri ale Dunarii. Vizitatorii vor simtii bogatias obiceiurilor si a artelor populare di ambele tari si se vor bucura de traditiile pe care le vor descoperi si redescoperi.

 

A8.Conferinţe internaţionale pe tema „Moştenirea culturală şi istorică în Miziya şi în Dacia"(luna 10 - luna 23)

 

Vor fi organizate 3 conferinte internationale cu participarea Serbiei, Romaniei si a Bulgariei. Una din conferinte va avea loc la Ruse, in Bulgaria si va avea ca tema "Probleme in cercetarea din domeniul preistoriei in lumina celor mai recente descoperiri arheologice de la sfarsitul secolului XX si de la inceputul secolului XXI" . O alta conferinta va fi organizata la Vrtasa, tot in Bulgaria si va avea ca subiect " Mostenirea culturala- Studii de cercetare publica si programe de protectie in regiunea transfruntaliera, judetele Vratsa, Ruse si judetul Olt din Romania". La Slatina vom organia conferinta internationala pe tema "Ceramica in preistorie- Rezultate si cercetari de teren". La fiecare dintre aceste conferinte vor fi invitati arheologi, specialisti in domeniu, istorici, care doresc sa efectueze studii in tarile riverane Dunarii, dar si elevi, studenti si orice persoane interesate. La fiecare conferinta se vor crea conditii specifice pentru schimbul de experienta si de cunostinte in vederea rezolvarii unor probleme istorice  si culturale diverse, tinand cont si de ultimele descoperiri in domeniu. Cercetatorii nostri participa la forumurile la nivel inalt care au loc periodic, insa discutii pe teme arheologice intre experti cu experienta in domeniu, mai rar. Ne asteptam la o prezenta de 70 de persoane la fiecare dintre aceste conferinte. Vom avea invitati lectori care vor tine diverse prezentari, 2 workshopuri unde participantii vor putea sa dezbata teme culturale si sa parctice diverse mestesuguri traditionale. In cadrul acestor conferinte vor fi prezentate si cele 5 studii despre evolutia in timp a manufacturarii bijuteriilor, boderiilor, ceramicii, a manufacturilor din domeniul prelucrarii pietrei si lemnului din zona transfrontaliera.

 

A9. Filmul informativ „Dunăre - Te aud şi nu te uit, te văd şi o să îmi aduc aminte de tine, te recreez şi te înţeleg"(luna 9-luna 23)

 

Filmul informativ - "Dunare - te aud si nu te uit, te vad si o sa-mi aduc aminte de tine, te recreez si te inteleg" va avea o durata de 30 de minute si va contine reportaje despre cel putin 3 activitati din cadrul proiectului, cum ar fi: de la workshopuri si de la conferintele internationale. In versiunea finala a acestuia vor fi incluse si informatii despre realizari si opiniiale reprezentantilor beneficiarilor din broiect. Filmul va fi distribuit catre muzeele de istorie regionala, organizatii de tineret, Centrul Dunarean alArtelor si meseriilo din Ruse, Bulgaria si altele.

 

A10. Managementul de proiect (luna1-luna 24)

 

Pentru activitatea de management din cadrul proiectului vor fi organizate cate doua intalniri cu echipele de implementare la Vratsa, la Slatina si la Ruse.

 

Rezultatele obtinute dupa implementarea cu succes a proiectului vor putea fi cuantificate dupa numarul mare de oameni care au fost informati si dupa cresterea gradului de constientizare a grupului tinta, care va favoriza schimbul cultural si dezvoltarea unor initiative si evenimente comune in domeniul culturii. Va creste numarul de vizite la siturile istorice si la atractiile culturale, dar si naturale de pe ambele maluri ale Dunarii.

Atingerea rezultatelor preconizate va favoriza schimbul cultural transfrontalier si dezvoltarea cooperarii in zona transfrontaliera, care este de mare importanta pentru imbunatatirea generala a diferitelor aspecte ale calitatii vietii pentru comunitatile din cele trei regiuni implicate in proiect.

Foarte imporatnte sunt si abilitatile obtinute, cunostiintele si informatiile pentru potentialul cultural, pentru istorie si traditie. Prin activitatile efectuate vor fi transmise generatiilor tinere traditiile si respectul pentru acestea si dorinta protejarii lor pentru a le transmite generatiilor de vor veni.

We made this website

 

HOMEPAGE