GDPR
 
HOMEPAGE
 
 
 
Despre SEED+

SEED+

 

Despre Proiect

Proiectul „SEED+" este implementat în perioada august 2024 - septembrie 2026 de către "Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor" EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), în parteneriat cu Blocul Național Sindical (BNS).

Proiectul are o valoare totală de 14.891.368,70 lei (valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE: 14.891.368,70 lei) și este finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027

 

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă încurajarea economiei sociale prin sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul urban din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Sud-Est, Vest și Sud-Vest, în vederea integrării pe piață forței de muncă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în special a tinerilor, a șomerilor de lungă durata, a persoanelor inactive și a grupurilor defavorizate de pe piață muncii.

 

Obiectivele specifice ale proiectului

OS1. Cresterea gradului de informare si de constientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului social, care poate reprezenta o optiune de cariera pentru fiecare, prin desfasurarea unei ample campanii de informare la nivelul regiunilor de dezvoltare Sud Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest si Vest, care va avea un reach de 100.000 de persoane. Campania va avea ca principal obiectiv incurajarea economiei sociale, o mai buna cunoastere a sectorului si imbunatatirea vizibilitatii economiei sociale cu toate formele sale specifice de actiune. Se va pune accent pe oportunitatile pe care proiectul le ofera pentru a veni in sprijinul persoanelor care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala in mediul urban si pe beneficiile  pe care le genereaza antreprenoriatul social in cadrul unei comunitati. Campania va asigura sanse egale de participare la proiect pentru persoanele din regiunile Sud Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest si Vest, indiferent de gen, nationalitate, rasa, origine etnica, religie sau credinta, orientare sexuala, handicap, varsta, mediu de provenienta sau orice alt criteriu discriminatoriu. La realizarea acestui obiectiv, va contribui direct Activitatea 2 si indirect Activitatile 1 si 9.

OS2. Dezvoltarea spiritului antreprenorial si de responsabilitate sociala pentru 132 de persoane care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala in mediul urban, prin participarea la programe de formare profesionala „Antreprenor in economia sociala". Actiunile de formare implementate in domeniul antreprenoriatului social pentru toti membrii grupului tinta se vor finaliza cu certificarea a peste 90% dintre cursanti si vor aduce un plus de cunoastere pentru participanti, fiind derulate transferuri de informatii cu privire la cele mai relevante arii tematice din aceste domenii, respectiv cadrul general al economiei sociale si specificul afacerilor din acest sector, finantarea afacerii, fundamentarea si elaborarea unui plan de afacere, etc. Astfel, se va oferi un fundament metodologic si teoretic corespunzator pentru persoanele care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala, fie ea finantata sau nu prin intermediul proiectului. Membrii grupului tinta vor putea derula o activitate economica sustenabila, profitabila, fiind astfel stabilite premisele pentru indeplinirea misiunii sociale a intreprinderii, pentru sustinerea locurilor de munca create, in special pentru persoanele vulnerabile, pentru o calitate mai buna a vietii acestor persoane si a comunitatii in ansamblul sau. La realizarea acestui obiectiv, va contribui direct Activitatea 4 si indirect Activitatile 1, 3 si 9.

OS3. Incurajarea antreprenoriatului social in mediul urban prin implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru 34 de intreprinderi sociale infiintate in regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest si Vest. Prin intermediul proiectului se operationalizeaza o schema de minimis pentru 34 de intreprinderi sociale care vor beneficia de capitalul necesar demararii activitatii, astfel inlaturandu-se un obstacol extrem de important al demararii unei afaceri, respectiv lipsa resurselor financiare. Acest element este completat in implementarea proiectului de oferirea unor servicii personalizate de consiliere, de asistenta si mentorat pentru infiintarea intreprinderilor sociale, precum si de monitorizarea operationalizarii efective a planului de afaceri propus initial spre finantare. Sustinerea efectiva a infiintarii si dezvoltarii unui numar de 34 de intreprinderi sociale in mediul urban genereaza beneficii multiple in plan social si economic: se reduc cheltuielile alocate asistentei sociale; creste responsabilitatea si pregatirea profesionala a persoanelor din grupurile vulnerabile; se dezvolta consumul local, pe termen mediu si lung, pentru anumite produse, prin cresterea veniturilor persoanelor incadrate in intreprinderile sociale; se dezvolta un nou tip de antreprenoriat si un mediu de afaceri mai responsabil; se formeaza noi mentalitati si atitudini in domeniul incluziunii sociale, cresterea oportunitatilor de ocupare, se muta accentul de pe asistarea sociala pe promovarea practicilor de incluziune sociala activa. La realizarea acestui obiectiv, vor contribui direct Activitatile 6, 7 si 8 si indirect Activitatile 1, 5 si 9.

OS4. Cresterea ocuparii si promovarea incluziunii sociale in mediul urban din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Sud-Est, Sud Vest si Vest prin crearea unui numar de 136 locuri de munca de catre intreprinderile sociale nou infiintate. Prin asigurarea infiintarii si oferirea de finantare pentru 34 de intreprinderi sociale, se asigura crearea unor locuri de munca de calitate si sustenabile, in special pentru tinerii cu varsta de peste 30 de ani, someri, someri de lunga durata, persoane inactive, persoane din grupuri dezavantajete pe piata muncii, care vor avea un impact pozitiv asupra comunitatilor si asupra nivelului de trai al populatiei din regiunile de referinta a proiectului. Cele 136 noi locuri de munca vor fi mentinute de catre beneficiarii ajutoarelor de minimis pentru o perioada de minim 13 luni dupa finalizarea implementarii proiectului. La realizarea acestui obiectiv, vor contribui direct Activitatiea 8 si indirect Activitatile 1 si 9.

 

Grupul țintă

Grupul țintă va fi alcătuit din cel puțin 132 de persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul urban, care au domiciliul într-unul din județele regiunilor Sud-Vest, Sud-Muntenia, Sud-Est și Vest, și care se regăsesc în una din următoarele categorii:

  • persoane aflate în căutarea unui loc de muncă
  • tineri cu vârsta de peste 30 ani și până în 35 de ani
  • șomeri
  • șomeri de lungă durată
  • persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii
  • persoane inactive

Implementarea proiectului va conduce la susținerea a 34 de întreprinderi sociale nou înființate care vor primi o finanțare de maxim 310.000 lei, cu obligativitatea creării a minim 4 locuri de muncă/ SES.

 

Activitățile proiectului sunt:

A.2. Informarea publicului cu privire la oportunitățile oferite de antreprenoriatul social și principalele condiții pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă (01.08.2024 - 31.01.2025)

A.3. Selectarea grupului țintă ce va participa la activitățile proiectului (01.08.2024 - 31.01.2025)

A.4. Organizarea și derularea unui curs de formare antreprenorială specifică economiei sociale (01.08.2024 - 31.01.2025)

A.5. Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului (01.12.2024 - 31.03.2025)

A.6. Furnizarea, de către administratorul schemei de antreprenoriat, a serviciilor personalizate de consiliere (mentorat) ulterior finalizării procesului de selecție a planurilor de afaceri (01.04.2025 - 31.05.2025)

A.7. Asigurarea înființării și demarării funcționarii întreprinderilor ce vor implementa planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului, dobândirea atestatelor de întreprinderi sociale pentru întreprinderile înființate și semnarea contractelor de subvenție (01.06.2025 - 31.07.2025)

A.8. Implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționarii întreprinderilor sociale (01.08.2025 - 30.09.2026)

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: office@europroject.org.ro

 

 

We made this website

 

HOMEPAGE